Sifat ketiga yang harus dimiliki penanti Imam Zaman afs ialah jujur dan amanah, jujur dan amanah yang dalam kategori ucapan dan perbuatan merupakan salah satu di antara keutamaan akhlaq dalam diri seseorang.
Shabestan News Agency, penanti Imam Zaman afs dan mereka yang rindu untuk berjumpa dengan Imamnya harus memiliki sifat-sifat yang bisa merealisasikan kemunculan Imam afs.
Di antara sifat-sifat yang harus dimiliki oleh penanti Imam Zaman afs yang pertama ialah memiliki akhlaq yang baik. Apa-apa yang menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah swt dan dicintai makhluq ialah memiliki akhlaq yang baik.
Dalam sebuah hadits dari Rasulullah saww disebutkan bahwa “manusia yang memilki akhlaq yang baik maka ia akan mencapai derajat orang yang berpuasa di siang hari dan beribadah di malam hari.”
Sifat kedua yang harus dimiliki penanti Imam Zaman afs ialah membantu orang yang membutuhkan dengan hartanya. Sebagaimana kita ketahui bahwasanya salah satu ujian Ilahi ialah ujian dengan perantara harta, dimana ujian ini diberikan dalam bentuk yang berbeda-beda.
Rasulullah saww bersabda “sebaik-baiknya manusia ialah yang bisa memberikan manfaat kepada orang lain.”
Sifat ketiga yang harus dimiliki penanti Imam Zaman afs ialah jujur dan amanah, jujur dan amanah yang dalam kategori ucapan dan perbuatan merupakan salah satu di antara keutamaan akhlaq dalam diri seseorang. Sebagaimana dalam riwayat disebutkan bahwasanya hal itu merupakan tolak ukur dari nilai dan keimanan dalam diri seseorang.
Imam Shadiq as bersabda “jangan kalian tertipu oleh shalat dan puasa seseorang, karena meskipun seseorang sudah terbiasa dengan shalat dan puasa namun jika ia meninggalkannya maka ketakutan akan menguasainya, namun ujilah seseorang dengan kejujuran dan amanah.”
Kejujuran dan amanah dapat dilihat pada diri seseorang jika saat ia berbicara, yakni ia tidak berdusta, ia tidak memberikan keterangan yang bukan sebenarnya, tidak bersumpah secara dusta, tidak memberikan kesaksian palsu, dan lain sebagainya.
Dalam riwayat disebutkan “tidak ada iman bagi orang yang amanah”, dan dalam hadits lainnya disebutkan “dusta merupakan pintu dari pintu-pintu kemunafikan.”
میانبرهای افزایش مهدی یاوران
منتظران امام عصر(عج) و آنها که به شوق دیدار و وصال امام شان روزها را سپری می کنند باید آراسته به صفاتی باشند که شایستگی قرار گرفتن در خیمه، مهدی یاوران و مهدی باوران و زمینه سازان ظهور را در آنها ایجاد کند.
به گزارش گروه مهدویت و غدیر خبرگزاری شبستان، منتظران امام عصر(عج) و آنها که به شوق دیدار و وصال امام شان روزها را سپری می کنند باید آراسته به صفاتی باشند که شایستگی قرار گرفتن در خیمه، مهدی یاوران و مهدی باوران و زمینه سازان ظهور را در آنها ایجاد کند و نیز بر جذب نیرو به این خیل و خیمه کمک کند. از این رو، در این نوشتار به برخی اوصاف ضروری منتظران اشاره می شود.
اخلاق نیکو
اخلاق نیکو، برخورد مودبانه و عفو و گذشت و خوشرویی و... همه از مصادیق «حُسن خُلق» است. آنچه آدمی را نزد خدا و خلق محبوب می سازد و در دل ها جای می دهد، اخلاق نیکوست. در حدیثی نبوی آمده است: «إنَّ الرّجُلَ یُدرِک ُبّحُسن ِخُلقِه دَرَجَةَ الصائم ِالقائِمِ؛ انسان بااخلاق نیکویش به درجه روزه دار شب زنده دار می رسد.»(1)
حُسن خلق یک فضیلت اخلاقی است. پیامبر خدا صل الله علیه وآله اخلاقی نیکو و برخوردار از حلم و مدارا و گذشت و صبر و ادب و احترام داشت و از خداوند، مدال ِ«وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ» گرفت.(2)
آن حضرت(ص) بعثت خویش را بر اساس به کمال رساندن مکارم اخلاقی معرفی فرمودند: «إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکَارِمَ الْأَخْلَاقِ»(3) و فرمود: «أشبَهَکُم بی أحسَنَکُم أخلاقاً؛ شبیه ترین شما به من، خوش اخلاق ترین شماست»(4)
اخلاق و برخورد خوب، در جذب افراد و تاثیرگذاری، جای اموال و بخشش را می گیرد. امروز ما هم با حسن خلق، می توانیم جاذبه بیافرینیم و دل های دیگران را به اسلام و تشیع و امام زمان(عج) متمایل سازیم. دیگران با اخلاق خوب، مردم را به دین و مذهب غلط جذب می کنند، ما چرا به دین حق جذب نکنیم؟ منتظر امام زمان علیه السلام در اخلاق نیک هم باید نمونه و الگو باشد تا مولایش از او راضی گردد.
نصرت مالی نیازمندان
یکی از امتحان های الهی، «آزمون مالی» است. این امتحان به شکل های مختلف است، یکی هم این است که افراد توانگر و ثروتمند، نسبت به فقیران و محرومان جامعه چه رفتاری دارند؟ بی خیال و بی تعهدند، یا از امکاناتی که خداوند به آنان داده، به محرومان هم کمک می کنند؟
تنها کمک مالی هم معیار نیست. تلاش برای خدمت به مردم و کمک به آنان و رفع نیازهای مختلف آنان، که در روایات، با عنوان «قضای حاجت مومن» از آن یاد شده است و فریادرسی به آنان که بی پناه و درمانده اند و به کمک ما نیاز دارند و از دست ما کاری ساخته است.
پیامبر خدا(ص) فرمود: «خَیرُ الناّسِ مَنِ انتفَعَ بِهِ النّاسُ؛ بهترین مردم کسی است که مردم از وجود او بهره مند شوند.»(5)
امام صادق(ع) می فرمایند: «در انجام نیکی به برادران دینی مسابقه دهید و اهل معرفت و نیکی باشید. بهشت دری دارد به نام در «معروف» که جز آنان که در دنیا اهل نیکی بوده اند، از آن وارد نمی شوند. وقتی بنده ای در پی انجام کار برادر دینی اش می رود، خداوند دو فرشته را مامور او می کند که از سمت راست و چپ او حرکت کنند و برایش استغفار کنند و دعا نمایند که حاجت اش برآورده شود.» سپس فرمودند: «پیامبر خدا(ص) هم از قضای حاجت مومن و رفع نیاز او خوشحال می شود.»(6)
صدق و امانت
زندگی های استوار بر پایه راستی و درستی از سعادت برخوردار است و افراد به هم اعتماد دارند و جامعه از تعادل مطلوبی که دارد، بهره مند می شود و احساس آرامش می کند.
«صدق» و «امانت» که یکی در گفتار است و دیگری در کردار، از مهمترین فضایل اخلاقی است و در روایات، به عنوان «معیار» برای ارزش و ایمان یک شخص به شمار آمده است. امام صادق(ع) می فرمایند: «فریب نماز و روزه اشخاص را نخورید، چراکه شخص چه بسا به نماز و روزه حریص و به آنها عادت کرده باشد که اگر ترک کند، دچار وحشت شود. لیکن آنان را با راستگویی و امانتداری امتحان کنید: «وَ لَكِنِ اخْتَبِرُوهُمْ عِنْدَ صِدْقِ الْحَدِيثِ وَ أَدَاءِ الْأَمَانَةِ».(7)
این معیار بسیار تعیین کننده است. خیلی ها ممکن است اهل نماز و عبادات باشند و به نماز شب و دعای کمیل و زیارت بپردازند ولی راستگو و امین نباشند. به چنین اشخاصی نمی توان اطمینان کرد. از معضلات مهم جامعه ما عدم صداقت و عدم امانت است. جامعه به اسم، اسلامی است، ولی به عمل غیراسلامی. این همه زندانی چک و سفته به خاطر صادق نبودن افراد در قول و وعده و امضاء و تعهد است.
صدق و امانت را از این می توان شناخت که افراد اگر حرف می زنند، دروغ نگویند، گزارش غیرواقعی ندهند، فاکتور جعلی ارائه نکنند، در کنتور برق دستکاری نکنند، شایعات را پخش ننمایند، قسم دروغ نخورند، جنس تقلبی نفروشند، شهادت دروغ در دادگاه ندهند، علیه کسی پرونده سازی نکنند، از آنچه به عنوان امانت در اختیارشان است سوءاستفاده نکنند، سر موقع بدهی و اجاره خود را بپردازند، جنس قاچاق نفروشند، به جای همکاران شان در اداره ساعت نزنند، در مورد مشورت دادن به دیگری کلاه سر او نگذارند و ده ها مورد که متاسفانه میان بعضی رایج است و در عین حال خود را مسلمان هم می دانند.
جامعه ای که در آن دروغگویی و تقلب و فریب رواج داشته باشد، اسلامی نیست و مردمی که صداقت و امانت نداشته باشند، نمی توانند ادعا کنند که ما منتظر دولت کریمه امام زمان(عج) هستیم. یاران او همه از صادق اند چه در گفتار چه در کردار.
امام صادق(ع) فرمودند: «اگر قاتل علی (ع) امانتی به من سپارد یا از من نصیحت و مشورتی بخواهد و من بپذیرم امانت را به او باز می گردانم.»(8)
پی نوشت ها:
1. میزان الحکمة حدی 5012؛
2. سوره قلم آیه 4؛
3. کنزالعمال، حدیث 5217؛
4. بحارالانوار،ج70،296؛
5- بحارالانوار، ج2، ص50؛
6- اصول کافی، ج2، ص195؛
7- اصول کافی، ج2، ص104 و 105؛
8- میزان الحکمه، حدیث 1495.
*برگرفته از «اوصاف منتظران»، جواد محدثی
پایان پیام/9
(Shabestan/Berbagai-Sumber-Lain/ABNS)
Posting Komentar